Skydda dig online
Allt med en framsida har en baksida och vi vill lyfta ett ämne som det inte kan pratas nog om. Att du som företag och privatperson skyddar dig online när 6 av 10 svenskars konton blir hackade kvartalsvis.
Idag har flera personer tillgång till samma digitala plattformar. Vi har olika grader av säkerhet kopplat till våra individuella konton och detta gör dig och ditt företag mer sårbara för intrång. Tekniken och kunskapsnivån släpar efter hackningskompetensen och en vanlig inställning är ”jag har inget att dölja” eller ”varför skulle någon hacka mig?”. Anledningarna är fler än du orkar läsa om men här kommer några efterföljt av våra rekommendationer.
- Genom att ”låna” din identitet kan mer känslig information avkodas som tillgång till lösenord, andras kontouppgifter (för de litar på dig), företagskritisk information o s v.
- Om du hanterar ditt företags sociala kanaler kan utomstående skada ditt företags anseende, trovärdighet och varumärke.
- Om det finns kontokort kopplade till sociala kanaler kan dessa hamna i fel händer.
Vad oddsen är? Tja enligt Mysafety hackades förra året sisådär 6 av 10 svenskar.
Och så säkrar upp dig:
- Skaffa en lösenordshanterare. Bitwarden som Internetstiftelsen rekommenderar är kostnadsfritt. Du får ett valv för dina olika lösenord och inloggningar.
- Tvåstegsverifiering via Authy kan du koppla på Bitwarden. Då adderar du engångskoder för varje inloggning vilket är det säkrast möjliga. Också kostnadsfritt.
- Skapa olika lösenord och gärna långa fraser. Dessa är lättare att komma ihåg och tar längre tid att knäcka.
- Märker du att något av dina inloggningar har hackats byter du lösen direkt utan risk för de andra kontona.
- Ha bra antivirusprogram installerat och använd moderna webbläsare som exempelvis Google Chrome.
- På Haveibeenpwned? kan du se om någon av dina e-postadresser har läckt ut.
- Har du externa byråer som är inne på dina professionella konton? Kravställ att de har tvåstegsverifiering när de hanterar din känsliga information.
- Prata med dina kollegor för att öka medvetenheten kring säkerhetsfrågan som ökar i relevans för varje dag och varje timma. I SVT serien Hackad får du värdefulla insikter och kunskap om detta viktiga ämne.
Med dagens avkodningsteknik i stor skala borde tvåstegsverifiering vara en hygienfaktor. Har du inte skyddat dig ännu kan du ta ditt ansvar direkt genom att följa stegen ovan. En viktig del inom contentarbetet som alltför ofta glöms bort.