Är det dags för workation?

Förläng semesterkänslan med en workation

Workation är precis vad det låter som – work och vacation tillsammans. Många av oss är allt mindre bundna till tid och plats i våra arbetsliv. Remotesamhället öppnar upp för en helt ny värld där många företag lockar med möjligheten att periodvis jobba varifrån du vill. Tänk om du kan få ett välbehövligt miljöombyte och samtidigt förlänga semesterkänslan? En hybrid helt enkelt. Här våra bästa tips för att säkra en riktigt lyckad workation.

  • Visa omtanke om dina kollegor. Informera i god tid om att du finns på remote och säkra att du inte missar årets teambuilding eller annat där du saknas alltför mycket.
  • Planera din tid. Koncentrera exempelvis möten till bestämda dagar. På så vis kan du flexa med övrig arbetstid så att väder, spontana aktiviteter och övriga om du är i resesällskap får möjlighet att planera sin tid också. Om du har möjlighet att varva längre arbetsdagar med halvdagar och lediga dagar kan det vara en bra idé!
  • Ha koll på lokala förutsättningar. Kanske duger hotellrummet eller semesterbostaden utmärkt för ditt arbete men har du en plan ifall tekniken skulle svika? Idag finns coworkingplatser på de flesta ställen. Perfekt om du har det där viktiga videomötet som kräver att allt verkligen fungerar.
  • Säkra lyckade videomöten. Motljus, taskigt ljud och semesterlook kan lätt skapa irritation. Det må vara trevligt med vacker havsutsikt som bakgrund, men det är viktigt att ni alla hör varandra utan distraherande bakgrundsljud för effektiva möten.
  • Tänk hållbart. I vårt remotesamhälle är det extra viktigt att planera in tid för att bara vara. Undvik att skapa förväntningar på att du ska vara tillgänglighet 24/7. Det är viktigt för att du ska hålla i längden vilket gynnar både dig, din omgivning och ditt företag ur det längre perspektivet.

Och kom ihåg – en workation ska såklart inte ersätta semestern utan vara ett komplement och ge mer tid för miljöombyte och nya intryck!

Ha en trevlig workation!