Fokus, pokus – öva din koncentrationsförmåga

Tusen notiser 

I ett komplext digitalt arbetsliv pockar tusen notiser på vår uppmärksamhet. Det har blivit en allt mer värdefull förmåga att kunna fokusera så väl för att kunna prestera och fatta genomtänkta beslut som att arbeta hållbart. Under Webbdagarna lyfte Sofia Rasmussen, VD, Rasmussen Analys, självledarskap och förmåga att skärma av bruset som två av de viktigaste framtidskompetenserna.  

Och visst är det dessutom uppskattat med kollegor som är fullt närvarande och inte multi-taskar under möten? Här tipsar vi om tre metoder som hjälper dig att hitta lugnet och jobba smart, liksom hur du kan skapa förutsättningar för ostörda stunder. 

 

Från merit till tidstjuv  

Förmågan att koncentrera sig hör ihop med arbetsminnet och uppmärksamheten. Ditt arbetsminne används för att komma ihåg information under en kortare stund, medan uppmärksamhet handlar om vilka saker vi ignorerar eller prioriterar att fokuserar på. 

 Om du avbryts i en mer komplex uppgift kan det ta mellan 15 till 25 minuter* att fullständigt orientera tillbaka och dessutom blir denna “ping-pong” tröttsamt för hjärnan i längden. Kanske är tiden förbi när “hålla många bollar i luften” premieras i jobbannonser? 

 

Vinster med att öka din koncentrationsförmåga:
 • Minskat stresspåslag 
 • Bättre prestationsförmåga 
 • Mer närvarande kollega 
 • Tidsbesparande 

Tre metoder som ökar ditt fokus

Att vår förmåga att fokusera påverkar hur effektivt vi arbetar är kanske ingen världsnyhet – men hur blir vi egentligen bättre på att koncentrera oss? Hur fungerar Pomodoro-tekniken? Vad är timeboxing? Och hur kan en fri kreatörssjäl samla sin tankar?

POMODORO

 1. Välj en arbetsuppgift du vill fokusera på och sätt en timer på 25 minuter. Det finns gott om kostnadsfria pomodoro-appar att ta hjälp av.
 2. När timern ringer är det dags för 5 minuters paus 
 3. Efter att ha upprepat detta 4 gånger har du arbetat effektivt i 100 minuter och ska vila från uppgiften i 15 – 30 minuter. 

TIMEBOXING

 1. Avsätt fasta tidsintervaller för varje uppgift i förväg.  
 2. Därefter jobbar du med varje uppgift inom dess avsatta intervall och avslutar direkt när tiden löpt ut.  
 3. På så sätt tar du själv kontroll över hur mycket tid du spenderar på varje uppgift.  
 4. Avrunda gärna med att utvärdera ifall du lyckades ta dig i mål eller behöver justera tidsblocken till nästa gång för liknande uppgifter. 

SKRIVKRAMP AV PEKPINNAR?

Då kanske mindfulness eller meditation är mer holistiska metoder som passar dig. Utövandet hjälper till att stärka vår mentala skärpa och förmåga att stänga ut störande tankar. Vi kan lära oss att använda andningen för att återföra vår uppmärksamhet till en viss uppgift och snabbare komma på banan igen om vi blir avbrutna. Headspace (engelska) och Mindfulness Appen (svenska) är två av de mest populära meditationsapparna. 

 

Do not give up

Ge det tid och öva regelbundet! Om den första metoden inte hjälper dig att bibehålla uppmärksamheten så prova nästa och hitta ett sätt som fungerar för din personlighet, din arbetssituation och din vardag. 

 

Skapa förutsättningar 

Det hjälper såklart också att skapa förutsättningar som förebygger distraktion. Bestäm dig för vem eller vad som får lov att spräcka din ”bubbla”, exempelvis att alltid vara nåbar för sina barn på mobilen eller akuta puckar från chefen. 

 

Checklista som preppar för ostörda stunder 
 • Stäng av eller välj tillåtna notiser med omsorg. 
 • Meddela familj/kollegor ”stör ej, please” – även digitalt. 
 • Prova brusreducerande hörlurar. 
 • Blocka djupfokus stunder veckovis i kalendern. 
När under arbetsdagen är DU skarpast

Vissa är skarpast tidig morgon innan kontoret fylls, andra efter tredje kaffekoppen – identifiera vilka tider din energi är som bäst och fördela om möjligt uppgifterna över dagen beroende på hur krävande karaktär de har. 

 

Slutligen ett litterärt tips från oss på Fisken i vattnet

Deep Work : hur du finner fokus och djupjobbar i en distraherande värld – strategier för kontroll, mindre stress och digital minimalism av Cal Newport. 

 

* Times, You Asked: Are My Devices Messing With My Brain?, 2015  https://time.com/3855911/phone-addiction-digital-distraction/
Som fisken i vattnet
I ett digitalt arbetsliv

Att jobba smart och hållbart är två av våra grundstenar här på Fisken i vattnet – vill du veta mer om hur det är att samarbeta med oss och vad vi kan erbjuda?

LÄS MER